Geri git   Kurban Online - Kurban Fan Club > Kurban > Basında Kurban

Basında Kurban Kurbanla yapılmış olan röpörtajlar vs.

LinkBack Seçenekler Stil

Alt 07.01.2007, 02:30   #1 (permalink)
Tey Tey Tey

bonjurkes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

GÖZÜMÜZ YOLLARDA KALDI

Sıcak bir Eylül akşamıydı ve Kurban'la röportajımız sayesinde daha bir güzel geliyordu hayat. Sebebi elemanlarla konuşacak olmam falan değil, Türkiye'nin en iyi gruplarından birisinin yıllardır merakla beklediğimiz ikinci albümünün bugün yarın çıkacak oluşunu müjdeliyor olmasıydı. Parantez içinde "gülüşmeler" yazmaya gerek duymayacağım kadar eğlenceli geçen röportaja buyrun.

İlk albümden sonra sessiz geçmiş bir beş yıl var. Neler oldu bu arada?

Burak: Bu beş yılın iki üç yılı bağlı bulunduğumuz plak şirketinin "Bir şeyler yapacağız, yapıyoruz" şeklinde diyaloglarıyla geçti ama hiçbir aktivite olmadı. Ama biz bir yandan da üretmeye devam ediyorduk. Bundan sonra "Biz kendimiz bir şeyler yapalım o zaman" dedik ve yaptık da. Gecikmenin sebebi budur yani.

Deniz: İlk başta "Albümü kendimiz kaydedelim" gibi bir düşünce yoktu aslında, ben Burak'la davulları kaydettim ve gördük ki bir şeyler oluyor. Çünkü önceden "Albüm kaydetmek ne haddimize" gibi düşünüyorduk. İşin sound'una çok kasan bir grup olduğumuzdan böyle bir yaklaşımımız vardı.

Özgür: Şimdi düşününce aslında yapılması gereken tam da buydu, bu konuda geç kaldık beki de biraz.

Deniz: Gerçi yaptık bitti dinledik ama nasıl olduğunu tam da bilmiyoruz aslında. Biz bu sound'a alıştık çünkü şu anda yaptığımız şeye sağırız, içinde yoğrulduk onun. Ama işin başka tarafları da var, albümün gitmesi gereken dinleyiciye ulaşması lazım. Geçen sefer bir hata yapıldığına ben inanıyorum, ortaya bir şey atıldı ve üstüne gidilmedi.

Prodüksiyonu tamamen kendiniz mi üstlendiniz yani?

Burak: Bazı konularda yardımcı olan arkadaşlarımız oldu ama tamamen bize ait.

Deniz: Bu albümde eksikler varsa da hakkıyla utanacağız yani, "Evet, yapamamışız bunu" diyeceğiz. Bu geçmişe pislik atmak adına değil, ne yaptığımızı şu an çok iyi biliyoruz, onu açıklamaya çalışıyorum. Yoksa bir önceki albümde çalıştığımız insanlar bence çok değerliydi, çok ince çalışıldığını biliyorum ve sound olarak da çok iyi bir albümdü bence. Albüm yapıldıktan sonra onun sunumuyla alakalı bir şey bu, "niye hakkı verilmedi" diye düşündük. Bir yerde dinleyiciye saygısızlık oldu, mesela bir arkadaşımız çok uğraşarak çok güzel bir klip yaptı ('Sorma'yı kastediyor) ve o dönemedi. Bu arkadaşın emeği için de üzücüydü.

Peki ikinci klip olarak 'Yalaka'nın seçilmesi doğru karar mıydı?

Burak: 'Yalaka' konusunda durum biraz farklıydı aslında. Yaz için eğlencelik bir şarkı ve klip olarak düşünüldü ama yayına verildiği hafta deprem oldu. O zaman da kanallar müzik yayını yapmamaya başladılar doğal olarak.

Kerem: Bir de klipte storyboard'da "Kurban depremi salladı" gibi bir yazı görünüyordu.

Deniz: Ve depremden birkaç gün önce verdik biz bunu. Deprem oldu, öyle bir espri var ve insanlar sanki üzerine yapmışız gibi anlayacaklar; çok korkunç bir şey bu. Ben karşılaşsam öyle bir espriyle "Kimmiş lan bunu diyen?" derim ve o kişiyi bulmak isterim. Zaten öyle bir olay olduktan sonra istemiyorsun da klibin yayınlanmasını, aklına bile gelmiyor.

Geçen albümden klibi çekilmesi gereken şarkıları, en başta 'Gelme', ne olacak peki?

Deniz: Mix'i yapan olarak ben cevap vereyim. Yaparken oturduğum yerin karşısında bir ayna var inan bakarak çalıyorum ve öyle gaza geliyorum ki direkt "İlk klip bu" diyorum. Sonra ikinci şarkı geliyor, "Ya abi yok yok, bu kesin olur, şarkının görselliğini, enerjisini yansıtırız" diyorum. Yani bu işin içinden çıkmak zor oluyor.

Kerem: Bu konuda ileride bir akustik veya farklı versiyonlardan oluşan projelerimiz var, onu da söylemiş olalım.

Epeydir konserlerinizde çaldığınız yeni parçalar ve cover'lar bu albümde çok yer tutmuş, son dönemde yeni beste yapmadınız mı?

Kerem: Sayıyla söyleyeyim, 25 tane hazır bestemiz vardı. Ama bu cover albümü oldu. Şundan, kendi bestelerimiz bizim için çok değerli şeyler. Onları kayıt konusunda daha tecrübeli olarak, belki başka insanlarla, belki daha fazla teknik imkanla kaydetmek mantıklı geldi. Bizi fiziksel olarak çok uğraştırmayacak, doğrudan teknik meselelere kafa yorabileceğimiz şarkılar seçtik.

Peki bu kadar yıl bekledikten sonra cover'larla gelmenizi eleştirenler çıkmayacak mı sizce?

Deniz: İnsanlar "Ne yaparsanız yapın artık da bir şey yaptığınızı bilelim" diyordu.

Kerem: Bence olacak. Ama sahnedeyken seviyorsunuz da inince neden dinlemeyesiniz?

Deniz: Bak bu cevap iyi oldu, bundan sonra herkese bunu söyleriz!

Kerem: Gerekçelerimizi okuduklarında hak vereceklerdir ama.

Beş yılda rock sahnesinde neler değişti sizce, daha çok grup var belki de...

Kerem: Ben aynı insanları görüyorum valla.

Deniz: Altta festivaller, yarışmalar artmaya başladı gerçi. Ama Türkiye'de her an bir gelişme olduğunda bu tarz şeyler durabiliyor, o da can sıkıcı tabii.

Beğendiğiniz Türk gruplar neler peki?

Deniz: Direc-t var, onun albümünü de ben kaydediyorum zaten.

Kerem: Metropolis iyi. 'Makine' çok güzel şarkı.

Deniz: Grizu var.

Kerem: Ben Duman da diyeceğim.

Deniz'in rock'a alaturka vurguları katmak adına en başarılı vokal olduğunu düşünüyorum. Türk rock olarak işin içine Türklüğün girmesinin gerekli mi sizce?

Deniz: Ben Pearl Jam'i çok seviyorum, tavırlarını, vokallerini çok seviyorum. Ama onlar gibi bir müzik yapmak tereciye tere satmak gibi geliyor. Öyle denemelerimiz de oldu zaten, çöpe attığımız şeyler oldu. İnsanların utandığı bir şey var, alaturkalık. Çünkü o kıroluk oluyor. Değil abi. Amerika'da kıroluk kitsch'lik, biz de ona özeniyoruz. O kıroluk Nick Cave'de var işte, tavrı çok güzel, ben onu seviyorum. Orhan Gencebay'ın müziği zamanında bir kenara itilmiş, şimdi Orhan Baba oldu. "Ha, bu müziğe de demek orkestrasyon konuyormuş" dediler, rock grupları şimdi cover'lıyor parçalarını. Gitarımı takıyorum ben amfime, amfi sana "Bunu böyle çalamazsın" diyor mu? Ben bazen bazı ozanların devamı olduğumuzu düşünüyorum. Ama terecinin altyapısı o kadar sağlam ki ben müziğin altında o olsun istiyorum, öyle seviyorum. Biz çıktığımızda "Abi çok alaturka söylüyorsun, rock bu değil" diyenler oldu, şimdi Duman nasıl söylüyor. Ve Duman çok iyi çünkü bir şeyi kırdı, "İster beğen ister beğenme ben böyle söyleyeceğim" dedi. Şimdi farkında değil kimse ama dışarıda otantik Türk müziği olarak Moğollar nasıl ilgi görüyorsa, Barış Manço nasılsa Kurban da, Duman da öyle olacak bence.

Bu aralar neler dinliyorsunuz?

Burak: Ben Tool dinliyorum, iki yıldır deli gibi dinliyorum ama.

Özgür: Ben gitar müziği pek dinlemiyorum, son yıllarda dans müziğiyle ilgileniyorum, kendi kendime yapmaya da çalışıyorum. Coldplay'i çok seviyorum, daha clean tonlarda şeyler dinliyorum. Distortion sesleri ovalara yayılmıyor yani artık.

Deniz: Ben sadece Kurban dinliyorum diyebilirim, annem de sadece Kurban dinliyor.

Burak: Foo Fighters da çok iyi ya, Dave Grohl süper bir adam, yani korkuyorum idolüm falan haline gelecek diye.

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil