Interview mit Kurban
Geçen newsletter'de söz ettiğimiz "Kurban"la röportajımız.
EMail ile gönderdiğiniz soruları Kurban'a ilettik.
Tibet'in hazırladığı Röportaj:
Cevaplayalım bakalım
=o))
Ben Burak bu arada,
Tüm grup adına cevaplayacağım eğer bir sakıncası yoksa....
Almancılar: Stüdyodaki atmosfer ile calısmak kolay mı, yani fikirlerinizi nerelerden alıyorsunuz, yoksa stüdyoda oturup hep beraber düşünüyor musunuz?
Burak: Bestelerin ham halleri coğunlukla Deniz`e ait oluyor. Evinde kayit yapabilecek teknolojiye sahip olduundan şarkıların ozellıkle ilk fikir halleri onun evinde oluşuyor. Daha sonra provalarda grupca duzenlemesini yapıyoruz ve son halini alıyor. Kendimize ait bir prova stüdyomuz yok ve bunun sıkıntısını cok yaşıyoruz. Bestelerimizi özgürce kafamız daha rahat bir şekilde yapmak tabi daha iyi olurdu ama bu şekilde (kısıtlı studyo saatleri icinde)chalışıyoruz maalesef...
A: Calışırken hangi müzikleri dinlersiniz?
B: Özellikle ben 24 saat müzik dinlerim ve grubun diğer elemanları da vakitlerinin coğunde dinliyorlar. Calışırken müzik dinlemiyoruz. Herkes kendi fikrini ortaya atıyor ki bu genelde birbirine yakın fikirler oluyor ve şarkı oluşuyor. Eğer tarz olarak ne dinlediğimizi soruyorsanız, tarz kısıtlaması yapmıyoruz müzikte ama dinlemediğimiz bir şey varsa o da 80 lerin glam rock müziğidir.
=o)) Genelde dinlediğimiz müziklerde ortak nokta funky olmaları. Genel olarak dinlediğimiz bazı sanatcıları sayayım: Tool, Tea Party, Deftones, Nin, Korn, Limp Bizkit, Red Hot Chili Peppers, Green Day, hed(pe), Rage Against The Machine, Beastie Boys, Primus, STP, Alice In Chains, Moğollar, Bais Manco, Cem Karaca
Daha cok var saymakla bitmez ki bu......
A: En son okuduğunuzun kitabın adı neydi?
B: hmmm. Şimdi bu soruya diğer elemanlar adına cevap vermem biraz zor ama benim en son okuduğum kitap Mitch Albom dan "Öğretmenim Moriyle Sali buluşmaları"
A: Türkiye'deki bu başarı sizi nasıl etkiledi (değiştirdi)?
B: Başarı bizi motive ediyor. Ancak 17 Ağustos depreminden sonra bunu pek yaşayamadık. Acıkcası hayatımızda değişen pek birşey olmadı. Her zamanki gibiyiz.
A: Kızlarla aranız nasıl? Sokakta sizi tanıyorlar mı?
B: =o) Kızlarla aramız iyi. Grupta nerdeyse herkesin bir kız arkadaşı var. Diğerlerinin bir kac tane galiba. heheheh. Şaka tabii...Sokakta bazen tanındığımız oluyor ama cok yaşadığımız bir olay değil bu.
A: Eskiden hangi müzikleri dinlerdiniz?
B: Her rock dinleyicisi gibi biz de zamanında o iğrenc glam ve heavy metal olaylarından gectik eheheh. Ama coğunu hatırlamak istemiyorum ben sahsen.
A: Müzik stiliniz ne (size göre)? Ska, Punk,...Hangi nedenler sizi etkiledi?
B: Müzikte tarz olayına karşıyız. Yani yaptığımıza bir isim koymak istemiyorz, müzik yapıyoruz diyoruz soranlara. Ama illaki bir isim isteyen olursa halk-rock-punk diyoruz =o))))
Müzik yaparken Türkiye`de yaşıyor olmak buradaki güzellikler ve sorunlar bizi cok etkiliyor. Dinlediklerimiz den de etkileniyoruz tabii...
A: Internet sayfanızla ne amacladınız?
B: Internet sayfamızla amacladığımız şeyler arasında Türkiye dışındaki insanlara ulaşmayı, Kurban hakkında daha fazla bilgi sunmayı, insanları Kurban hakkındaki yeniliklerden haberdar etmeyi ve herşeyden onemlisi dinleyicilerimizle birebir bağlantı kurmayı amacladık.
A: Ska ve Punk'ın Türkiye'deki geleceğini nasıl görüyorsunuz?
B: Türkiye`ye ait birşey olmadığından cok fazla ileri gidemez sanıyorum ama şu anda bir şekilde bu tarz dinleyen ve yaşayan bir kitle var. Bu güzel. Umarım hep olur hatta artar.
A: Athena ve benzeri gruplarla aranızda bir fark veya ortak bir yön görebiliyor musunuz?
B: Ortak nokta olarak bence başta hepimiz grup olayındayız. Yani ozellikle Türkiye`de bu grup mantığı henüz yerleşmiş değil. Bunun getirdiği zorlukları yaşıyoruz hep beraber. Müzik tarzı olarak ise pek bir benzerlik göremiyorum ben. Bizim yaşadığımız bir sorun var onların bunu yaşadıklarını zannetmiyorum. Bu gruplar icinde en sert müzik yapan biziz ve albumlerimizin prodüksyonu tum bu gruplarınkinden en az iki katı daha yüksek bir fiyata cıkıyor. Sert olduğu icin, sound işitiyor bizim müzik. Bu sound u Türkiye`de elde etmek cok pahalıya patlıyor.
A: Dinleyicileriniz icin diyecekleriniz var mı?
B: Dinleyicilerimize konserlere gelin, sitemizi ziyaret edin ve ikinci albumu bekleyin diyorum!!! =o))))
A: Konser turuna cıkacak mısınız (Avrupa, Türkiye)? Mesela Mavi Sakal Status Quo'nun ön grubu olarak Londra'da sahneye cıktı!!!
B: Türkiye icinde planlanan kücük bir turnemiz var. Tarihleri tam kesinleşmedi. Belirlenince sitemizden duyuracağız. Avrupa`da gozüken birşey yok şimdilik...
A: Avrupa'daki Türklerin böyle tür müziklere ilgisi sizce nicin pek yok?
B: Bence yeterince promosyon yapılmadığı icin. Herhangi bir Türkce-pop albumune yapılan pompalama yapılsa bu da dinlenir.
A: Sizce konserlerinizde seyircilerin "Pogo" yapmasını nasıl buluyorsunuz?
Benim bildiğim kadarı "Pogo" farklı ortamlarda yapılır. Aklıma hemen üc parca geliyor: Limp Bizkit "Take A Look Around", Korn "Falling Away From Me" ve Rage Against the Machine'den "Killin' in the Name".
B: Acıkcası biz pogoluk şarkılar da calıyoruz sahnedeyken . Insanların bunu yapmaları hoşumuza gitmiyor değil. Ama Kurban dinleyicileri icinde bunu sevmeyenler de var tabii. Onun icin yapanlara bir uyarı Aman biraz daha dikkat...
Bu arada ben bu saydıkarınızın hepsini cok severim özellikle Koorrn!!
=o)
Ayrıca sahnede Killing In The Name i de calıyoruz. Yani pogo yapsın insanlar......
A: Türkiye'de coğu sanatcılar batıdaki müziği taklit ediyorlar. Bu fikre siz de katılıyor musunuz?
B: Bu tip durumlar olduğu bir gercek ancak biz ilgilenmiyoruz. Cok album cıkıyor ama gercek anlamda uretim olduğu söylenemez. Insanlar kendilerine ait birşeyler yapmalılar, Ayrıca kulturel acıdan cok zengin bir ülkede yaşıyoruz. Oncelikle bunun farkına varılması gerekiyor.
A: Interview icin teşekkürler, yeni albumunuza başarılar ve iyi calışmalar diliyoruz.
B: Biz teşekkur ederiz Umarım acıklayıcı olmuştur cevaplar.... Ve de umarım yazım hatası azdır.... =o)) Iyi calışmalar diliyorum

Burak