Tekil Mesaj gösterimi

Bir Röpörtaj(bilmiyorum var mı)
Alt 02.05.2007, 08:53   #1 (permalink)
Tuzluk
Kurban Fan

Tuzluk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Talking Bir Röpörtaj(bilmiyorum var mı)

Kurban Güç İsteyen Bir Grup
Kurban’ın sahne performansını pek bilmem ama bilenler onların üstüne tanımıyor. Benim de gittiğim Metallica konserinin ön grubu olarak sahneye çıkmışlardı ama oradan hatırlamıyorum çünkü fanatik seyirciyi aşıp ön taraflara ulaşmak çok zordu. Ancak bilen bilir bazı gergin durumların yaşandığını. Yani biraz dünden, bugünden biraz da yarından konuştuk.Son albümleri “İnsanlar”daçok sıkı şarkılar var. Benim favorimse “Yine” zaten klibi de onaçekmişler. Dinleyin, pişman olmayacaksınız.
Kurban adına bizimle röportajı davulcu Burak Gürpınar yaptı.

Kurban’ı yıllardır dinliyoruz hatta fanatik bir dinleyici kitleniz var. Ama Kurban biraz şanssız mı ne? Sizin için işler yolunda gitmiyor mu?İsimle örtüşüyor diyelim. Albümleriniz var hit olan şarkılarınız var. Yani “Yalan dostum aşk diye bir şey yok” desen herkes bilir ama neden böyle?
İlk başta geri planda olan işleri daha doğrusu olmayan işleri anlatayım. Birinci albümü yaptığımız şirket İskender Paydaş’ın şirketi Civciv Prodüksiyon’du. O, İskender Paydaş’ın ilk işiydi aynı zamanda Civciv Prodüksiyon’un ilk işiydi. Olaylar yeterince sahiplenilmedi. Bir şekilde İskender’in kendiyle ilgili işleri sorunları devreye girince bir soğukluk oldu arada. İkinci albümün çalışmasına başlayamadık. Hep konuşuldu ama bir türlü harekete geçemedik. Tabi bunlardan önce bir 17 Ağustos depremi var. Tam bizim albümün çıktığı sene. Eğlenceli bir kliple yazı geçirelim demiştik ki onun yayına gireceği zaman deprem oldu.
İskender Paydaş’ı biraz zorlayıp hadi demediniz mi?
Çok oldu ama ilgisiz kalındı Kurban’a karşı. Çalışmalarımız vardı ama bunları değerlendirme fırsatı bulmadık. Daha sonra 4 senelik olan kontratımız bitti tam o bitince ben askere gittim geldim.
Askerden gelince dedik ki çok ara verdik bir şey yapmamız lazım duruyoruz hiçbir şey yapamıyoruz. Bir hareket kazanmamız lazım.
Bu hareketsiz geçen süreçte nasıl geçiyor hayatınız bu arada neler yapıyorsunuz? Sadece kulüplerde çalışarak mı hayatınızı kazanıyorsunuz başka işler peşinde de koşuyor musunuz?
Müzikle iç içe yaşıyoruz basçı Kerem Tüzün bir tek Cemal Reşit Rey’de çalışıyor ki o da müzikle ilgili. Konser organizasyonlarıyla ilgileniyor. “
Kurban’ın işlerinin çok yolunda gitmemesinin sebeplerinden biri de bizim tutucu bir grup olmamız. İşimizi kendimiz yapıyoruz kimseye teslim etmeyi sevmiyoruz. Çünkü seçiciyiz yerine göre inatçıyız ve hiçbir şey beğenmiyoruz. Burada bizden düzgün sesi çıkartabilecek insan olabileceğine inancımız pek yoktu. Zaten imkansızlıklar da var çeşitli konularda. Şirketlerle görüştük ama demolarımızı o halleriyle basmak istediler. Biz böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Mesela davullar çalınmış değildi ben çalmak istiyordum. Bu yüzden dedik ki madem kimseyle çalışamıyoruz kendimiz yapacağız. O zaman bu işe bir şekilde başlamamız lazım.
Deniz zaten başka prodüksiyonlar yapıyordu, başka gruplar kaydetti. Pek çok stüdyo deneyimi oldu. Stüdyo açtı zaten. Dedik o zaman işin müzik kısmıyla değil teknik kısmıyla uğraşmamız için bildiğimiz şartlarla harekete geçelim başlayalım ve artık gitsin. Asıl hedef “İnsanlar” albümüydü. Bu çıkacak olan albümdü. Şarkıların bir çoğu 5 senedir var yani ilk ana fikirleri çıkmış ama bitmemiş hala daha. “Sert” albümüyle kendimize geldik konser verdik. Alet aldık kendimize. Müzik yapabilecek hale geldik. Hemen ardından haziran ayında üç aylık bir demo dönemi sonra asıl kayıtlara başladık. Ve bu albümü (İnsanlar) yaptık. Kendimizi geri plana birazda biz çekiyoruz. Mesela TV programına çıkmayı sevmiyoruz.
Ama insanların aklına girmek için bazı yollardan gitmek gerekmiyor mu?
Promosyona karşı değiliz. Klip çıksın her yerde. Kral’da çıkmasına tepki gösteriyor bizim çekirdek kitlemiz onları çok iyi anlıyorum. Benim de çekirdek kitlesinde olduğum başka gruplar var bir sürü insanla hiç paylaşmak istemediğim ama Türkiye’deki müzik endüstrisi belli zaten küçücük bir daire yani şöyle büyüteçle bakıyoruz o yüzden onu büyütmek gerektiğini ve insanlara ulaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Ama TV’de acayip rogramlarda saçma sapan insanlarla saçma sapan diyaloglara girerek olmuyor. Çok haz etmiyoruz bundan açıkçası o yüzden her yerde görünmek değil de grupça konuşuyoruz şuna çıksak mı çıkmasak mı çıkarsak ne olur? Onu tartıyoruz kafamızda herkes kendini rahat hissedecekse oraya çıkıyoruz.
Bizi görmek isteyen insanlar konserlere gelsinler. Orda daha önce kimsede hissetmedikleri şeyleri hissedeceklerine eminim.
Evet öyleymiş… Bir de sizin olaylı bir Metallica konseri var ben de ordaydım ama hiç bahsedilen olayları hatırlamıyorum!
Sahneden bir kişi olarak anlatayım. Sahneye o gün bizden önce Megalomaniax çıktı bizden önce bizden daha sertler. Sahneye bir tane dansöz çıktı seyirci bayağı bir tepki verdi ki seyirci zaten o tepkiyi verecekti. Belliydi seyirciden öyle bir tepki geleceği biz de madem tepki alacağız tepki görecek şekilde çıkalım dedik buna değsin dedik ve eteklerle çıktık. Zaten kitlenin tamamı değildi o 50/60 kişilik bir gruptu. Ben önden çıktığımda gördüm.
Sahneye ilk ben çıkıyorum her zaman bir intromuz oluyor çalıyorum. Çıktım inanılmaz bir kalabalık koşuyor bana doğru onu gördüm… Güzel bir şey var gaz veriyorum alıyorlar da gazı ama önde birkaç tane tuhaf bazı insanlar var etrafı gazlıyorlar bozuk para geldi koluma. Birinci şarkıda kanlar akmaya başladı kolumdan. Gitarlar delik deşik bozuk paralardan. Neyse çaldık biz sonuna kadar bence konser olarak güzel bir konserdi hatta çoğu insan herkesten daha çok bizim iyi çaldığımızı söylüyor o gün. Bu arada o yuhalayan insanların hepsi bilmiyorlar ki aşağıya inip Metallica’yı seyredeceğiz. Hepsi kaçacak delik arıyorlardı.
Bu yıl da Rock İstanbul’da Megadeth’le çıkacaksınız…
Onu da çok istiyorduk ve oldu. İnternette, Metallica’nın önünde çıktılar başlarına gelenle uslanmadılar şimdi bir de Megadeth’in önünde çıkıyorlar gibi yazılar var. Bunun onunla bir alakası yok o bir Metallica konseriydi bu bir festival ve üstelik bas bas bağırıyoruz biz Megadeth seviyoruz diye. Hala o seyirci öyle yapıyorsa bizim fanlar onları döverler (şaka tabi) öyle söyleyeyim.
Yani sonuçta sevmeseniz çıkmazsınız.
Bize teklif geliyor çıkar mısınız çıkmaz mısınız? Biz Megadeth’i seviyoruz ve onlarla aynı sahneyi paylaşmak istiyoruz. Megadeth’in eğer gerçekten çok tutucu ve bize uyuz olan bir kitlesi varsa lütfen o sırada arkada dursunlar seyretmesinler sonra gelip gruplarını izlerler niye bize tepki gösteriyorlar ki.
Sahnede ne kadar korkunç bir şey olursa olsun sahnede kim varsa ona saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.
Bu albüm nasıl gidiyor öteki albümlerinizle karşılaştırdığınızda?
Bu albüm değişik. Beklemede olan bir çekirdek tayfamız vardı ki bunun sayısı pek azımsanacak gibi değil. Bir hafta içinde inanılmaz bir şey oldu bir hafta bile değil hatta ciddi bir sayı bir anda bitti. Ondan sonra belli bir hıza düşüyor ve o hızda gidiyor. Şu an her şey gayet yolunda gidiyor “Yine”ye çektiğimiz klibimiz dönüyor.
Zaten “Yine”ye klip çekin diyecektim çok güzel şarkı olmuş.
Gerçi herkes istiyordu o “Yine”yi. Başka şeyler de vardı albümde klip çekilmek istenen. Ama o oldu iyi oldu.
Bu şarkıyı neyi düşünerek seçtiniz?
Aslında tamamen hissiyat. Deniz, evde yaptığı ilk demoyu getirdi yani gözlerim fırladı yerinden arabada dinledim ve başka hiçbir şey dinlemedim o kadar kafama kazındı ki. Bayağı bir bana dokundu. Fikirlerimi arkadaşlarımla paylaştım herkeste aşağı yukarı aynı şey vardı zaten tamam bu oldu. Bir de konserlerde çalmaya başlamıştık son 4 -5 konserde güzel tepkiler almıştık insanlardan. Aldığımız E-mail’lerden çok beğenildiğini gördük. Bir kere duymaları bile insanlarda bir etki bırakıyor.
Bu sene nerelerde göreceğiz sizi festival olsun konser olsun?
Rockistanbul var onun haricinde Rock’n Coke’a çıkamıyoruz keşke çıksak aslında ama 2 sene üst üste çıkılmıyor. Bu arada oraya da ufak bir değineyim. Niye çıktınız gibi yorumlar çok geldi bize o zaman.
Ben de niye çıkmayayım diyorum yani onlara. Türkiye’de bugüne kadar daha o kadar güzel bir sahne kurulmadı. Çünkü her şeyden önce bir davulcuyum müzisyenim ve bunu en iyi şekilde insanlara ulaştırmak benim birinci görevim. Orda en iyi şekilde yaptığımızı düşünüyorum bunu, hem performans olarak hem de o sahneden insanlara giden elektrik, güç olarak. Kurban güç isteyen bir grup ve o sahnede o güç vardı. Bizi aşırı derecede tatmin etti.
Biraz Kurban isminden bahsedebilir misiniz? Özel bir anlamı var mı sizin için?
İsim babası Deniz, aslında çok da sevmeyiz bu soruyu.
Ama insanlar hep merak ederler grup adlarının hikayelerini…
Ben kendi adıma bu ismi neden kabul ettiğimi söyleyeyim
Yaptığımız tarzdan dolayı ki hani bu artık gün gibi ortada, olayların kaynayacağı ve geri planda bir şekilde bir şeyleri devam ettirmek zorunda kalacağımız aslında müzik yapmaya çalışırken çok da kurban olacağımız hissine kapıldık.
Bana sözcüğün çekici gelmesinin sebebi çok ilkel bir sözcük tam olarak hiçbir dilde karşılığı yok bayağı bir Türkçe sayılır yani. Pek çok anlamı var bilirsiniz insanlar birbirine seslenirken kullanır, kesmek biçmek değildir o aslında inandığına yakınlaşmak içindir o yapılan da. Bir sürü güzel anlamı var ayrıca fonetik açıdan da bir grup ismi olarak çok uygun çünkü kısa, akılda kalıcı ve “K” harfiyle başlıyor. K önemlidir. Çok grup var k ile. K güzel bir harftir sözcüğe başlamak için.

http://www.youtube.com/watch?v=ukN15usjDoM

Konu Tuzluk tarafından (02.05.2007 Saat 09:04 ) değiştirilmiştir..