Tekil Mesaj gösterimi

Alt 16.04.2007, 12:23   #36 (permalink)
teretora
Kurban Fan

teretora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

KÜRESEL SURVIVOR (devam)

Evet ne bir eksik ne bir fazla...tablo aynen böyle.. Suçun yüzde 90’ı insanoğluna ait. Bizler bugünden itibaren aklımızı başımıza devşirip dünyayı kirletmeyi sırfıra indirsek bile küresel ısınma iki yüz yıl boyunca sürecek. Çünkü atmosfere saldığımız karbonun ömrü 200 yıl. Bu durumda bile en iyimser tahminle sıcaklık ortalama 1.8 derece artacak. Yani gelecek nesiller öldüren sıcak hava dalgarına, sellere, yıkıcı kuraklıklara, dev kasırgalara maruz kalacak. Haa parmağımızı kıpırdatmazsak hesaplamalara göre atmosferdeki zehirli gaz oranı 100 yıl içinde yüzde 44 artacak. Yani sıcaklık artışı 1.8 derecenin kat be kat üzerinde olacak. Bu dünya için, insanoğlu için sonun başlangıcı anlamına geliyor.

Bilim adamları bas bas bağırıyor. Derhal önlem alın diye dünya liderlerine çağrıda bulunuyorlar. Ancak iklim raporundaki acı gerçekler bazı uluslararası şirketlerin hiç mi hiç işine gelmiyor. Tosuncuklar kardan zarar edecekler ya...Akıllarınca iklim raporunu hazırlayan bilim adamlarına, “raporu yayınlamayın koyunları ürkütmeyin” diye rüşvet teklif etmişler Her işlerini parayla hallediklerini düşünen yasal sömürgenler bilim adamlarını satın alamadılar tabi.Günahı boyunlarına. Ancak kalıbımı basarım ki küresel sömürgenler bu felaketi de ranta çevirmeyi başaracaklar. Nasıl mı? İsterseniz hemen birkaç örnek vereyim...100 yıl sonra torunlarımız tv de farz-ı misal şöyle reklamlar görecek; “Sular altında kalan İstanbul’a denizaltılarla kültürel gezi turları, 3 gün dört gece, 9999 ytl den başlayan fiyatlarla, üstelik kredi kartına 19 taksit, nakit ödemelerde yüzde 9 indirim.... Mesala başka bir reklam daha; “Hala dedenizin takım elbisesini giyiyorsanız sıcaklar tabiki bunaltır sizi, İşte yılın fırsatı! Buzzz gibi soğuk hava üfleyen digital klimalı takım elbise 1999 YTL üstelik peşin fiyatına 99 taksit....

Çözüme gelince... Bilim adamları karbondioksit gazının atmosfere salınımını minumuma indirmek için ülkelerin, uluslararası şirketlerin yanı sıra bireylerin de yapabilecekleri şeyler olduğunu söylüyor. Bizlerin kişisel olarak küresel ısınmayla savaşta ne tür katkımız olabilir ki demeyin.Örneğin işe, evdeki ampülünüzü değiştirerek başlayabilirsiniz. Yüzde 80 daha az enerji harcayan tasarruflu ampüller kullanın. Evinizdeki, işyerinizdeki üç ampül tasarruflu olsa atmosfere yılda 75 kg daha az karbondioksit salmış olursunuz. Tüm dünya tasarruflu ampül kullansa yılda tam 25 milyon ton karbon gazının atmosfere yayılması engellenebilir. Arabanızı daha az kullanın her iki km için 750 gram karbondioksitten kurtulmuş oluruz. Otomobil lastiklerinin kontrol edin. Fazla inik lastikler yüzünden daha fazla yakıt harcarsınız. Bu da yılda ortalama 115 kg karbondioksitin yayılması anlamına geliyor. Cipe bineceğinize normal otomobil kullanın. Uçak yerine demiryolunu tercih edin. Çamaşırlarınızı makinada kurutmak yerine telde kurutun. Böylece yılda ortalama 315 kg karbondioksitin yayılmasını önlemiş olursunuz. Evde elekritli aletlerinizi kullanmadığınızda fişleri pirizden çekin. Bir evde stand by’a bırakılan 3-4 cihaz yılda ortalama 450 kg. karbon gazı yayar. Çöpünüzü yüzde 10 azaltarak yılda 600 kg karbindioksit az üretmiş olursunuz. Ve BİR AĞAÇ DİKİN... Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbondioksit emer...

İklim raporunun yayınlanmasından sonra dünya liderleri, uluslararası şirketlerin CEO’ları nasıl bir adım atacak bilemem ama ben kendi adıma bir dizi önlem almaya başladım bile. Evdeki ampülleri tasarruflularla değiştirdim. Cihazları stand by’da bırakmıyorum artık. Keşke bir cipim olsa düşüncesini hayal listemden çıkattım. Zaten olacağı da yoktu ya hayal dünyası işte... Bu arada hiçbir yararı olmasa da vicdanımı rahatlatmak uğruna işe gelip giderken minübüs yerine çevre dostu belediye otobüslerine biniyorum artık.Ve en kısa sürede bir ağaç dikmeyi amaçlıyorum.

Sonuç; Hani bugünlerde bir televizyon kanalında bir yarışma var ya adı SURVİVOR Türkçe meali hayatta kalmak....Böyle giderse torunlarımız yüzyıl sonra bir yudum su, bir lokma ekmek için birbirini yiyecek.Bugün bir yarışma formatı olan SURVİUOR yarın hayatın gerçeği olacak. Gelecek nesiller kendilerine KÜRESEL SURVİVOR’ı hediye eden atalarına lanet edecek.....

Ve son bir söz.... Ünlü felsefeci Thomas Hobbes ne diyordu? “HOMO HOMİNİ LUPİS”... İNSAN İNSANIN KURDUDUR..... Hepimiz ağzından salyalar akıtarak dünyayı habire kemiriyoruz.. Dünya ile birlikte aç kurtlar gibi kendi neslimizin soyunu da tüketiyoruz. Söyleyin Allahaşkına torumlarımız geçmişe dönüp yüzümüze tükürseler haksız mı olacaklar...