Tekil Mesaj gösterimi

Alt 16.04.2007, 12:23   #35 (permalink)
teretora
Kurban Fan

teretora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

KÜRESEL SURVIVOR

100 yıl sonra torunumun torunu, bana öyle suntalı küfürler edecek ki, eminim mezarda kemiklerim sızlayacak. Hatta sadece torunumun torunu da değil, dünyanın en ücra köşesindekiler bile beni topa tutacak. Sadece bana mı, bugün yaşayan tüm insanlara dil,din,ırk ayırtetmeksizin küfürler savuracak 22. yüzyılın insanı..Sonuna kadar da haklı olacaklar.Niye? Çünkü 21. YÜZYILIN GÖZÜ DOYMAK BİLMEYEN biz insanları homini de gırtlak dünyanın iliğini sömürüyoruz. Para uğruna, daha komforlu bir yaşam uğruna, gösteriş uğruna bizden sonrakileri hiç düşünmeden habire kemiriyoruz dünyanın altını üstünü.. Yedikçe acıkıyor acıktıkça yiyiyoruz. Sonra da teknolojinin hantallaştırdığı genişleyen bedenlerimizi inceltmek için yeniden saldırıyoruz hiç bitmeyecek sandığımız kaynaklara.. Sorumsuzca üretip sorumsuzca tüketirken hızla kirleniyor dünya..Sonra da eyvah biz ne yaptık diye feryat ediyoruz. Ama sadece feryat...

3 Şubat tarihli gazetelerde bana göre son dönemin en önemli haberi vardı. Az gelişmiş, çok gelişmiş ülke demeden tüm dünyayı aynı derecede ilgilendiren bir haber.. Birleşmiş Milletler malumunuz dünyanın iklim raporunu yayınladı. Raporun altında 130 ülkeden 2500 bilim adamının imzası var. Rapordan çıkan sonuç vahim ötesi..Küresel ısınma dünyayı adım adım ‘büyük felakete sürüklüyor’ ve bunda benim, bu yazıyı okuyan okumayan herkesin yani tüm insanların ve ülkelerin az yada çok payı var.

İyi de bu küresel ısınma da ne ola ki? Efendim olay, atmosfere yayılan ‘gazların’ dünyanın ısısını hapsetmesinden mütevellit.Anneannem inatla bu gazı insanların ifrazatından kaynaklanan gaz zannediyor ki eyvah eyvah. Hani bir ara bir meşhur bir geyik vardı. Çinliler aynı anda zıplarsa dünyada bilmem kaç şiddetinde deprem olurmuş diye. Konumuzla ne alakası var demeyin... Düşünün bir kere küresel ısınmanın müsebbibi, insanoğlunun yellenmnesi olsaydı..Bu minvalden yola çıkarak Çinliler aynı anda hem zıplayıp hem gaz çıkarsa ve dünyadaki diğer tüm insanlar da onlara eşlik etse alın size kıyamet senaryosu... Hadi zıplamayı bırakıp depremden yırttık diyelim. Peki tüm insanlar Çinlilerin öncülüğünde aynı anda gaz salma konusunda inat etse...Yoğun gaz kütlesi yüzünden küresel ısınma farz-ı misal 5 derece arttı diyelim. Ne olacak o zaman? Millet mayosunu bikinisini giyip deniz kenarlarına mı koşacak..Eee denize kıyısı olan bir kent kalırsa eyvallah. Ama yok hala 5 derecelik artışa “ne güzel kemiklerimiz iyice bir ısınacak” diye sevinenler varsa şöyle söyleyim New York, Tokyo, Londra gibi kıyı kentleri tarihe karışacak. Haa olaya milliyetçi yaklaşıp “gavurların kentleri sular altında kalacaksa bana ne” diyenler, İstanbul’da sulara gömülecek haberiniz olsun.

Anneanem küresel ısınmaya zırt pırt gaz çıkaran insanların sebep olduğu konusunda öyle ısrarlı ki inadını bir türlü kıramadım. Defalarca anlattım. “Bak anneanne evet küresel ısınmanın sebebi gazlar ama bu gaz senin bildiğin türden değil” dediysem de, “sen nerden bilicen eşşek sıpası” deyip bastı fırçayı.Anneannemin hakkını da yiyemem en azından suçlunun insanlar olduğunu biliyor. Ancak anlaşamadığımız konu şu gaz olayı. Evet sebep insanoğlunun atmosfere saldığı gaz ama anneanmenin düşündüğü türden değil. Efendim şöyle anlatayım; güneşin yaydığı kızılötesi ışınlar, kara ve denizlere çarparak bir ısı enerjisi yaratıyor bu ısının da termal olarak tekrar uzaya karışması gerekiyor.İşte bu noktada sorun başlıyor Karbondioksit ve metan gibi atık gazlar atmosferde bir kalkan oluşturduğu için uzaya çıkması gereken enerjinin bir bölümü içerde kalıyor ve küresel ısınma meydana geliyor. Yani ısınmayı tetikleyen en önemli neden başta karbondioksit olmak üzere zehirli gazların fazlalığı. Peki ya bu zehirli gazlar nasıl oluşuyor? İşte zurnanın zırt dediği nokta da burası. Bu gazları tüm insanlık elbirliğiyle atmosfere yayıyor. Yahu nasıl beceriyoruz peki biz bunu? İsterseniz Dünya iklim raporuna şöyle bir göz atalım.Efendim Boing 747 tipi yolcu uçağı üç saatlik uçuşta atmosfere tam 2 bin ton karbondaksit salıyor. Mesala bir cip, şehir içinde 10 kilometrede 3 kg karbondioksit salıyor. Aracınız normal bir otomobilse bu oran 1.2 kg oluyor. Özelden genele gidersek bilim adamları oturmuş hesap kitap yapmışlar ve insanoğlunun yılda 21 milyar ton karbondioksit gazını atmosfere saldığını belirlemişler. Küresel ısınmanın baş sorumlusuna gelince, tahmin etmek zor değil; süpper devlet Amerika.. Obezler ülkesi yılda 5.5 milyar ton zehirli gaz salıyor atmosfere.Onları 2.8 milyar tonla bir dönem kanlı bıçaklı oldukları Rusya izliyor. Yılda 294 milyon ton karbondioksit gazını atmfosere bırakan Türkiye suçlular listesinde 13. sırada.İstatistiksel verilere devam edelim. Dünyayı kirletme yarışında bireysel olarak da yine Amerikalılar önde.Her bir Amerikalı yılda ortalama 6 ton karbondioksit salıyor atmosfere. Onları 3 tonla İngilizler takip ediyor. Çinliler 700 kg. hintliler 250 kg. zehirli gaz salıyor. Biz Türkler biraz daha insaflıyız. Her birimiz yılda ortalama 50 kg. karbondioksit salıyoruz. İnsanoğlunun bu vurdumduymazlığı yüzünden son yüz yılda sıcaklık 0.7 derece artmış. Bu artış yüzünden kutuplardaki buzulların yüzde 14’ü erimiş durumda. Deniz seviyesi de 0.6 milimetre yükseldi. Şimdi geçelim felaket senaryolarına...Bilim adamları şayet önlem alınmazsa 100 yıl sonra sıcaklığın 1.8 ile 4 derece arasında bir artış göstereceğini öngörüyor. Şimdi her bir derecelik artışın dünyada yaratacağı etkilere bakalım.. SICAKLIK BİR DERECE ARTARSA; yılda 300 bin kişi küresel ısınma yüzünden ölecek.Denizler 18 santim yükselecek. 50 milyon kişi evsiz kalacak. Kış etkisini hafifletecek... 2 DERECELİK ARTIŞLA Sular 23 santim yükselecek Afrika’da 60 milyon kişi sıtmaya yakalanacak. Seller yüzünden 10 milyon kişi evsiz kalacak. Dünya üzerindeki bitki ve hayvan türlerinin yüzde 40’ı yok olacak. 3 DERECELİK ARTIŞLA 4 milyar kişi su sıkıntışı çekecek 550 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kalacak. Her yıl açlık fazladan 3 milyon can alacak. Kuzey buz denizi ortadan kalkacak. Kutup ayıları tarihe karışacak. 4 DERECELİK ARTIŞLA Tüm bunların yanında dünyada tarım üretimi yüzde 40 azalacak. Su savaşları başlayacak. 5 DERECELİK ARTIŞLA NEWYOK TOKYO LONDRA, İSTANBUL gibi kışı şehirleri SULAR ALTINDA KALACAK. Kutuplardaki buzullar tamamen eriyecek.Deniz seviyesi 4 metre yükselecek.Tarım üretimi duracak. Dünya nüfusunun yüzde 70’i AÇLIK ÇEKECEK..