| (bkz: ben bunu bugün gördüm)
Her ne kadar bugün olmasa da, Vista' yı kullanmış bulunmaktayım. Kısa bir özet geçmek isterim:
Öncelikle, masaüstünüz çok daha kullanışlı hale getirilmiş; saat, haber başlıkları, notlar gibi masaüstünde sürekli görünen bazı aparatlar var. İyi bir düşünce, ve işe de yarar diye düşünüyorum.
Başlat Menüsü' nün şablonu tamamen değiştirilmiş. Artık o eski "All Programs" sekmesine basınca ekranınızı aşıp dağa bayıra tırmanan menü tarih olmuş. Onun yerine, uslu, sakin, açtığınız zaman yerinde duran bir menü gelmiş. Bu da çok hoşuma gitti.
3D Aero özelliğini ise yersiz bulduğumu eklemeliyim. Klavyedeki Windows tuşuyla Tab'a basılı tuttuğumuzda, mevcut pencerelerin hepsi bir rafa dizilmiş kağıtlar gibi arka arkaya diziliyor ve siz bunlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Mantık Alt+Tab ile aynı, bana yenilik olsun diye eklenmiş yersiz bir özellik gibi geldi.
Vista hakkında en çok merak ettiğim konulardan biri ise ne kadar ram kullandığıydı. Task Manager' ı açmamla Vista konusundaki hemen hemen tüm olumlu düşüncelerim adeta uçtu gitti. Çünkü bir işletim sistemi olan Vista, birçok strateji oyunundan (genellikle oyunlar arasında memory'e en çok yüklenen tür) çok daha fazla memory kullanmaktaydı. Bilgisayarda başka hiçbir program açık değilken 400 MB civarı ! Bunun firewall'u var, Anti-Virus ' ü var, oyunu var ... teeey teey Microsoft...
Sonuçta oyuncuların (şimdilik) bucak bucak kaçması gereken bir işletim sistemi Vista. Eğer bilgisayarınızın memory'si yüksekse bile, oyunların Vista'ya uyumlu olmasını bekleyin derim. Yoksa sonradan dizinizi dövebilirsiniz (eh, bilgisayarınızda suç yok)
__________________ "I'm afraid of happy people, they're chemically imbalanced." -Shirley Manson |